Galblaas klachten

Het hebben van galstenen kan soms ook een ontsteking aan de galblaas veroorzaken. Er zijn twee soorten ontstekingen aan de galblaas: een acute galblaasontsteking of een chronische galblaasontsteking. Dit zijn de galblaas klachten die voor kunnen komen. De eerste treedt plotseling en eenmalig op en bij een chronische ontsteking aan de galblaas komt de ontsteking regelmatig terug of blijft hij langdurig aanwezig.

Klachten die u kunt ondervinden bij het hebben van een galblaas ontsteking zijn redelijk gelijk aan de klachten van galstenen. Heftige buikpijnen in de rechter bovenbuik en veel last van misselijkheid en braken. Daarnaast kunt u bij het inademen uitstralende pijn voelen aan het rechter schouderblad. Wanneer de arts op de rechter bovenbuik drukt zal er een fikse pijn merkbaar zijn. In sommige gevallen kunt u ook last krijgen van koorts of verhoging. Net als bij een galsteen kunt u bij een ontsteking aan de galblaas ook last krijgen van ontkleurde ontlasting. Dit duidt er op dat de galwegen zijn afgesloten.

Mochten de klachten aanhouden dan kan een arts overwegen de galblaas te verwijderen, net als bij het hebben van galstenen. Bij een acute galblaasontsteking is het soms niet mogelijk om de galblaas te verwijderen. Mocht dit het geval zijn dan zal u worden opgenomen in het ziekenhuis. De ontsteking wordt dan behandeld met antibiotica en pijnstillers. Als de aanval afneemt kan de galblaas alsnog worden weggehaald, mocht dit nodig zijn.

Mocht u last hebben van één van de genoemde klachten kunt u altijd contact op nemen met uw huisarts. Die zal verder onderzoeken of het daadwerkelijk om een galsteen gaat.