Galstenen behandeling

Galstenen kunnen erg vervelend zijn. Maar, als er galstenen zijn ontdekt, hoe erg is dat dan en hoe moeten ze worden verwijderd? Wat is de gangbare galstenen behandeling.

Een galsteen die geen klachten veroorzaakt hoeft over het algemeen niet verwijderd te worden. Maar zodra er wel klachten meespelen is de meest effectieve manier om de klachten te stoppen het verwijderen van de galblaas. Dit kan op twee manieren gebeuren: door een kijkoperatie of door een buikoperatie. Zonder galblaas kunt u prima leven, wel moet u rekenen op een korte herstelperiode.

Wanneer een operatie niet kan of niet wenselijk is kan een arts ervoor kiezen om de galsteen te verwijderen via een ERCP. Hierbij maakt de arts gebruik van een lange flexibele slang die via de mond wordt ingebracht. Op die manier kunnen de galwegen worden bereikt. Maar een galsteen in de galblaas kan op deze manier niet verwijderd worden. Enkel een galsteen in de galwegen. Dat maakt deze ingreep ook minder effectief dan het operatief verwijderen van galstenen.
In sommige gevallen kiest de arts ervoor om medicijnen uit te schrijven. Dit helpt alleen wanneer het gaat om een kleine galsteen. De medicijnen zorgen ervoor dat de galsteen vanzelf oplost. Helaas werken deze medicijnen niet bij iedereen, dus ook deze behandeling is minder effectief dat een operatie.