Voorkomen en behandelen – operatie

Galstenen Symptomen

Zolang een galsteen in de galblaas zit, zijn er geen of nauwelijks symptomen. Meestal kom je er pas achter dat je een galsteen (of meerdere) hebt op het moment dat deze uit de galblaas schiet en de boel laat verstoppen. Het gevolg is een krampende samentrekking van galblaas, die de steen  eruit wil krijgen en op die manier de versperring probeert op te heffen. Jij ervaart dat als hevige pijnscheuten in de rechter bovenbuik.

Symptomen

Als de galsteen eenmaal klem komt te zitten in de galwegen, ontstaan dus pas symptomen. Heb je last van dit soort symptomen, ga dan snel naar de huisarts zodat je behandeld kunt worden, anders heb je risico op ontstekingen. De volgende symptomen wijzen op  galstenen:

  • Een verkleurde of ontkleurde ontlasting en/of een donkere kleur urine
  • Een overvol gevoel, het gevoel dat je maag in verdrukking zit
  • Misselijkheid en/of overgeven
  • Pijnscheuten na het eten van een vetrijke maaltijd
  • Heftige steken/krampen rechts in de bovenbuik
  • Pijnscheuten tussen de schouderbladen
  • Geelzucht

Galstenen symptomen; voorkomen en behandelen

Om te voorkomen dat je galstenen krijgt en om kleine stenen onder controle te houden, is het belangrijk dat je streeft naar een goed lichaamsgewicht, gezond eet en voldoende drinkt en zorgt voor voldoende lichaamsbeweging.

Acute pijn  door koliekaanval wordt bestreden een zetpil of injectie met een pijnstiller, waardoor de verkramping van de galblaas en de galgang ophoudt.

Grotere galstenen in de hoofdgalgang tussen de lever en de darm kunnen veelal verwijderd worden door middel van endoscopie. Met een flexibele buis en een grijpertje, die de slokdarm en de maag in de twaalfvingerige darm wordt gebracht, wordt de galsteen verwijderd. Ook kan een galsteen worden vergruisd.

Operatie

Omdat het weghalen/vergruizen slechts een  tijdelijke oplossing is, de galstenen groeien weer opnieuw, is de meest effectieve behandeling het operatief verwijderen van de galblaas.